Vad man inte ska glömma när man kör till Tyskland

Vad man inte ska glömma när man kör till Tyskland

Oavsett om du reser för att utforska, shoppa eller är på affärsresa är det värdefullt att bekanta dig med de viktigaste skyldigheterna och reglerna för att köra i Tyskland – bokstavligt talat. Du kommer att undvika böter på tusentals kronor eller till och med några månaders körförbud. Sammanfattat bör du främst komma ihåg att visa miljöplaketten när du kör in i städer, att ha med dig den obligatoriska utrustningen och köra inom hastighetsgränserna.

Miljödekal – Umweltplakette

Vad är den och vad är den till för?

Miljöplaketten (plakett eller vinjett) indikerar med hjälp av färg den nivå av luftföroreningar som orsakas av en personbil eller lastbil: gröna, gula eller röda plaketter. Inträde i de så kallade ekologiska zonerna ("Umwelt ZONE") i centrum av städer är endast tillåtet för bilar med låg luftföroreningsnivå. För närvarande är det exempelvis bara ägare av nyare bilar som får den striktaste gröna plaketten. Den kategori av dekal som du kommer att få kan du hitta här. Vid överträdelse utfärdas böter på 80 EUR, cirka 850 SEK.

Var behöver jag den?

Om du är på väg in i större tyska städer kommer du inte att kunna undvika behovet av att köpa en miljödekal. Ekologiska zoner har införts i exempelvis Berlin, München, Dortmund, Frankfurt och andra städer, en lista som fortsätter att utökas varje år.

Hur får jag den?

Du kan beställa dekalen online med gratis leverans inom 7 dagar. Du behöver uppgifterna från ditt fordons registreringsbevis när du gör beställningen online.

Obligatorisk utrustning

Minst en reflexväst, en varningstriangel och ett första hjälpen-kit är obligatoriskt i Tyskland. Om du inte följer reglerna kommer du att få betala böter på 15 EUR. Om du reser på vintern, kom ihåg snökedjorna som krävs på vissa delar av vägen.

 

Vägregler

Även om det inte finns någon generell hastighetsgräns på motorvägarna i Tyskland, är den allmänna rekommendationen 130 km/h. Naturligtvis måste du köra inom de hastighetsgränser som gäller för specifika delar av motorvägen. När du kör i kommuner ska du respektera hastighetsgränsen på 50 km / h.

Du behöver inte betala vägtullar på tyska motorvägar ännu. Detta är på väg att ändras sedan 2019.

Användning av strålkastare under dagtid är inte obligatoriskt.

 

Pricksystem

Utländska förare får också ett straff på 1 till 4 prickar vid överträdelse av dessa regler. Om en förare får 8 poäng träder ett körförbud i kraft i Tyskland under upp till 6 månader.

 

Alkohol

Tyskarna är mer toleranta när det gäller alkohol bakom ratten, och körning är tillåtet med 0,5 promille alkohol i blodet. Detta gäller dock inte förare under 21 år, buss- och lastbilschaufförer och de som har haft körkort i mindre än 2 år.

 

Användning av mobiltelefoner och andra förseelser

Du får betala böter på 60 EUR om du ertappas med att ringa telefonsamtal medan du kör. Reglerna för att stanna på motorvägen är också strängare – ett ogrundat stopp straffas med böter på 30 EUR, så det är definitivt värt att vänta på en bensinstation.

BESTÄLL DIN PLAKETT HÄR

Få GRATIS leverans av miljöplaketten.