Vad man inte ska glömma när man kör till Österrike

Vad man inte ska glömma när man kör till Österrike

Oavsett om du ska åka skidor i Alperna, spendera en långhelg i Wien eller en semester i Kroatien, kommer dessa tips för bilresor i Österrike definitivt att vara praktiska. Våra grannar i söder är kända för att insistera på att upprätthålla sina trafikregler, och inte ens utlänningar skonas. För att undvika onödiga utgifter, glöm inte miljöplaketten, reflexvästen, plaketten för motorvägstullar och nödvändig dokumentation.

Miljödekal Pickerl

Vad är den och vad är den till för?

Miljöplaketten indikerar den nivå av luftföroreningar som orsakas av ett fordon. Österrikare särskiljer sex nivåer av föroreningar som representeras av sex typer av plaketter med olika färg. För närvarande gäller denna skyldighet endast för lastbilar i kategori N, inklusive lätta lastbilar (N1) – praktiskt taget alla företagsbilar. Överträdelse medför tunga böter på upp till över 2 000 EUR. 

Var behöver jag den?

Skyldigheten att fästa miljödekalen på bilens vindruta gäller i Wien, Tyrolen, Steiermark och på utvalda delar av motorvägen. Antalet lågutsläppszoner i Österrike växer emellertid varje år.

 

Hur får jag den?

Du kan beställa dekalen online med gratis leverans inom 14 dagar. Du behöver uppgifterna från ditt fordons registreringsbevis när du gör beställningen online.

Obligatorisk utrustning

En reflexväst som uppfyller EN 471-standarden är ett objekt som den österrikiska polisen kommer att fokusera på till 100 % om du stoppas i en kontroll. Du blir definitivt bötfälld om du inte har en. Även om endast förarens väst krävs enligt lag rekommenderar vi att du köper västar till alla passagerare. Alla som går ut ur fordonet (till exempel på grund av att bilen går sönder) måste bära en sådan väst.

Förvara ett första hjälpen-kit och en varningstriangel i bilens hytt, inte i bagagerummet.

Att använda en fast kamera i bilen är förbjudet.

Vinterutrustning gäller under perioden 1 november till 15 april och inkluderar skyldighet att ha vinterdäck eller snökedjor.

Barn under 14 år och upp till 150 cm höjd måste transporteras i en barnsäkerhetsstol.

Vägregler

En plakett för motorvägstullar som fästs på bilens vindruta är en förutsättning för att använda österrikiska motorvägar. Du kan köpa ett märke för 10 dagar, 2 månader eller 12 månader. Du kan köpa dem på bensinstationer, växelkontor eller Cash Points. Tveka inte att köpa en, särskilt under sommarsäsongen. Du kommer att undvika köer och väntetider.

 

Hastighetsgränser:

- maxhastighet på motorvägar - 130 km / h.

- maxhastighet på huvudvägar - 100 km / h.

- maxhastighet i kommuner - 50 km / h.

Obligatorisk användning av strålkastare gäller endast vid dålig sikt, precis som i Tyskland.

 

Alkohol

Erfarna förare som har ägt ett körkort i mer än 2 år tillåts att ha upp till 0,5 promille alkohol i blodet. Denna regel inte för nya körkortsinnehavare och yrkesförare.

 

Att hyra en bil

Om bilen inte är din är det nödvändigt att ha en skriftlig hyresbekräftelse, på engelska eller helst på tyska.

BESTÄLL DIN PLAKETT HÄR

Skaffa Pickerl för Wien, Steiermark och andra städer. GRATIS leverans.