Vad man inte ska glömma när man kör till Frankrike

Vad man inte ska glömma när man kör till Frankrike

Frankrike är det förlovade landet för bilister – med motorvägar och skyltar av högsta kvalitet i Europa. Att resa med bil genom Frankrike ställer emellertid stora krav på förare att följa trafikreglerna, som ofta saknar motstycke på andra platser. När du planerar en resa måste du därför kontrollera den obligatoriska utrustningen i bilen, köpa en alkoholtestare och beställa en dekal för att få tillträde till Paris och andra lågutsläppszoner.

Miljödekalen Crit'Air

Vad är den och vad är den till för?

Miljödekalen är en plakett som fästs på fordonets vindruta och hjälper till att reglera luftföroreningar och buller i städer runt om i Frankrike och andra länder. Frankrike har infört sex typer av miljöplaketter, som särskiljer sig med hjälp av färger som motsvarar sex olika nivåer av föroreningar. Typen av dekal beror på fordonets ålder, modell eller motor, och plaketten utfärdas för ett specifikt fordon (registreringsskylt) med obegränsad giltighet. Böter för överträdelse börjar på 68 EUR och kommer att bli större.

Var behöver jag den?

Miljöplaketter krävs i Paris och i andra ekologiska zoner – vanligtvis i stora städer.

En specifik egenskap hos de ekologiska zonerna i Frankrike är deras tidsgränser. I Paris krävs plaketten exempelvis endast under en begränsad tidsperiod, mellan 08:00 och 20:00, måndag till fredag. Du kan köra en personbil utan plaketten på natten och på helgerna.

Läs mer om specifika zoner HÄR.

 

Hur får jag den?

Du kan beställa dekalen online med gratis leverans inom 14 dagar. Du behöver uppgifterna från ditt fordons registreringsbevis när du gör beställningen online.

Obligatorisk utrustning

Den obligatoriska utrustningen inkluderar ett första hjälpen-kit, en varningstriangel, en uppsättning reservglödlampor, ett reservdäck och en reflexväst. Alla som behöver gå ut ur bilen på en motorväg måste bära en sådan väst, så det är bra att ha ett par stycken av dem. En välkänd fransk specialitet är den obligatoriska alkoholtestaren.

 

Vägregler

Motorvägar i Frankrike debiteras; vägtullar betalas vid en grind vid motorvägens utfart, antingen kontant eller med kreditkort. Avgiften för personbilar är cirka 10 EUR per 100 km. Alla passagerare måste använda säkerhetsbälten och barn under 12 måste sitta i en barnsäkerhetsstol.

 

Hastighetsgränser:

- maxhastighet på motorvägar - 130 km / h.

- maxhastighet på huvudvägar - 90 km / h.

- maxhastighet i kommuner - 50 km / h.

 

Alkohol

Du kan få betala böter på upp till 135 EUR om du överskrider gränsen för alkohol i blodet, som är 0,5 promille.

TAR DU BILEN TILL FRANKRIKE?

Skaffa Crit Air för Paris, Grenoble och andra städer. GRATIS leverans.